Thursday, July 3, 2008

Minyak oh minyak...

Baru-baru ini saya telah berpeluang untuk menyertai satu group mailing, dimana ketika itu sedang hangat membincangkan isu kenaikan harga minyak.Yang menjadi persoalannya mereka yang menyertai mail group ni terdiri daripada bekas-bekas graduan pusat pengajian tinggi tempatan..yang sekrang ini masing-masing berkerja dalam bidang yang amat PROFFESSIONAL dan ada juga yang berkerja dari sektor awam berjawatan besar serta mempunyai gaji yang tinggi..Jadi masing-masing mengeluh tentang harga minyak naik dan sibuk menyalahkan Kerajaan..ada yang kata "bini aku pakai keta, aku pun pakai keta,minyak naik la semua barang naik..."Tapi pernahkah mereka semua terfikir Kerajaan yang dipersalahkan itu dari dulu hingga kini banyak membantu mereka???dari kecil hingga besar kerajaan lah yang banyak membantu..semasa kecil bersekolah kerajaan, dah remaja masuk IPTA pun kerajaan, dah dewasa berkerja dgn kerajaan tapi masih menentang kerajaan..KENAPA INI SEMUA HARUS BERLAKU???...kesemua ini berlaku disebabkan tiada istilah bersyukur dalam hati..memang diakui kita memang sentiasa tidak cukup dengan apa kita ada..minta kerajaan naikkan COLA..boleh memang kerajaan boleh berikan tapi bolehkah kerajaan dapat apa yang dikehendaki???Bila gaji naik prestasi kerja kenalah naik..ini tidak, gaji hendak naik tapi kerja MACAM SIAL nak macam biasa(maaf).So macam mana kerajaan nak tolong jika kita tidak tolong diri sendiri..orang lain pun pakai kereta juga, tak bising pun..senang saja KALAU DAH MAMPU PAKAI KERETA MAKNANYA MAMPU LA BELI MINYAK.. Kalau tidak kereta yang ada simpan sahaja dirumah dan kalau boleh pergi kedai buat frame gambar order frame sebesar kereta...dan letak kereta dalam frame kemudian gantung di dinding rumah..
Sudah tahu minyak naik harga tidak perlu hendak berlagak seperti orang kaya yang tidakreti nak buat apa dgn duit...kurangkan perbelanjaan sikit..kalau pakai HP mahal-mahal tu tukar pada yang murah sikit bak kata orang putih DOWNGRADE sikit barulah boleh hidup.Jadi renung-renungkan...sampai saya sendiri pun sudah naik ngantuk...wwwwuuuuaarrgghh...

3 comments:

Black Mask said...

EKEKEKEKEKEKEKEKEEK

IdzaRis said...

heeheeehe...

Ujang said...

Betul la brader...tak abis2 menyusahkan orang grup2 nih! Gaji mau lebih tapi kerja MALAS! Macamana nak tingkat produktiviti!
Tapi aku sokong elaun untuk tentera & polis dinaikkan!